Συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου
Υλικά
500 γρ. ορικέτι (μικρόσχημα ζυμαρικά που μοιάζουν με αυτάκια – αντικαθιστούμε με κοχυλάκια)
300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4 ή στη μέση αν είναι μικρά
300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά κομμάτια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml φρέσκο γάλα
60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους. Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα. Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι λίγο, να γίνει μπεζ. Ρίχνουμε αργά αργά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Απλώνουμε την μπεσαμέλ (θα βγει μια λεπτή στρώση, επομένως την απλώνουμε προσεκτικά, σιγά σιγά, με το κουτάλι). Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.