Υλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
230γρ. βούτυρο ή έξτρα παρθένο σησαμέλαιο
125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. φρέσκια καβουρόψιχα
1 λίτρο νερό
500γρ. φρέσκες γαρίδες καθαρισμένες
500γρ. μικρά χτένια
500γρ. φιλέτα γλώσσας σε κομμάτια
700ml γάλα
200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού σάλτσα Worcestershire
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 110γρ. από το βούτυρο. Συνεχίστε μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε λίγο πιπέρι, 60γρ. αλεύρι και αφήστε το σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε την καβουρόψυχα, ανακατέψτε, βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τις γαρίδες, τα χτένια και τη γλώσσα και σιγοβράστε για 3 λεπτά. Στραγγίξτε κρατώντας 250ml από το νερό και αφήστε τα στην άκρη.
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λεπτό. Σταδιακά ρίξτε το γάλα και το νερό που έχετε κρατήσει από το βράσιμο. Δυναμώστε τη φωτιά στο μέτριο. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει και να βράζει. Βάλτε την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας, το ξίδι, τη σάλτσα Worcestershire, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα θαλασσινά και τη γλώσσα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C. Λαδώστε ελάχιστα ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30. Κάντε μια στρώση με το μείγμα της καβουρόψιχας στον πάτο. Με κουτάλα βάλτε τα υπόλοιπα θαλασσινά από πάνω. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήστε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει.