Τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή

307
Τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή

Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
5 κουτ. σούπας νερό παγωμένο

Για τη γέμιση
750 γρ. κολοκυθάκια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
100 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
1 φλιτζ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια ταρτιέρα 26 εκ.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Πλένουμε, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρό ξανθό χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 7 –8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε το μείγμα να χλιάνει. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, την κοπανιστή και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, διότι η κοπανιστή είναι πολύ αλμυρή.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και την τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι  στον πάτο της και στα πλαϊνά. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με τους ειδικούς βόλους ή με όσπρια που φυλάμε γι αυτό το σκοπό. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθεί. Τη βγάζουμε από το φούρνο και τη γεμίζουμε με τη γέμιση Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 10 -15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε τρίγωνα.

σημ. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  έτοιμο φύλλο κουρού ή σφολιάτας

Πηγή