Τάρτα με κιμά, γλυκοπατάτες και γραβιέρα

251
Τάρτα με κιμά, γλυκοπατάτες και γραβιέρα

Υλικά
200 γρ. γιαούρτι
350 γρ. αλεύρι φαρίνα
2 αυγά
50 ml. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
300 γρ. μοσχάρι
250 γρ. γλυκοπατάτες
250 γρ. γραβιέρα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
50 γρ. μαύρες σταφίδες
30 γρ. βούτυρο
200 ml. ζωμό μανιταριών
20 ml. κονιάκ
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
3 κόκκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
50 ml. κρέμα γάλακτος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα Κ και στον κάδο ανακατεύουμε τ΄αυγά, το γιαούρτι , το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη για μερικά λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε για 2 λεπτά και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Προσαρμόζουμε το εξάρτημα κρεατομηχανής και πολτοποιούμε το κρέας στη μηχανή του κιμά. Προσαρμόζουμε τον κόφτη/τρίφτη και τον δίσκο κοπής και τρίβουμε τις γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στο βούτυρο σωτάρουμε τον κιμά, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, σβήνουμε με το κονιάκ και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε μια μεγάλη ταρτιέρα, κάνουμε τρύπες μ΄ένα πιρούνι και ψήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά στους 180C. Τρίβουμε τη γραβιέρα στον κόφτη/τρίφτη και προσθέτουμε τη μισή στον κιμά. Γεμίζουμε τη τάρτα και προσθέτουμε την υπόλοιπη γραβιέρα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη στους 180C.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν δεν βρούμε πορτοκαλί γλυκοπατάτες χρησιμοποιούμε πορτοκαλί κολοκύθα ή μανιτάρια
– Εκτός από γραβιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έμενταλ, προβολόνε ή κασέρι
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από μοσχάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο

ΠΗΓΗ