Κερασόπιτα αμυγδάλου

382
Κερασόπιτα αμυγδάλου

Υλικά

500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
1½ κουτ. σούπας κονιάκ
1/3 φλιτζ. φιλέ αμυγδάλου (λεπτές φέτες αμυγδαλόψιχας)
1½ κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
2/3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας (επιπλέον) ζάχαρη
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά μεγάλα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κεράσι

1½ φλιτζ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
3 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κονιάκ

Εκτέλεση

Για την αφράτη κερασόπιτα αμυγδάλου, βάζουμε σε μπολ τα κεράσια και τα περιχύνουμε με το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε καλά, να κατεβάσουν τα κεράσια ζουμί. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το αλάτι. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά να γίνουν σαν αραιός χυλός, όπως αυτός της κρέπας.

Βουτυρώνουμε με το 1/2 κουτ. γλυκού βούτυρο ένα τετράγωνο πυράντοχο σκεύος. Αδειάζουμε τα μαριναρισμένα κεράσια. Από πάνω απλώνουμε το χυλό. Ψήνουμε στους 200οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά, να κάνει σώμα η κερασόπιτα και να αρχίσει να πήζει. Μόλις πήξει από πάνω, πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο και βάζουμε εδώ κι εκεί το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η πίτα.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε τα κεράσια σε ταψάκι και το αφήνουμε για 5-6 λεπτά σε δυνατό φούρνο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το κονιάκ. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στη λιωμένη ζάχαρη τα ζεστά κεράσια και σκεπάζουμε με καπάκι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, να γίνει σαν ψεύτικο γλυκό κουταλιού. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σερβίρουμε την κερασόπιτα με κουτάλι – δεν κόβεται σε κομμάτια! Την περιχύνουμε με τη σάλτσα κεράσι.

Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το γλυκό και με άλλα φρούτα της αρεσκείας μας, π.χ. φράουλες, βερίκοκα, βανίλιες, ροδάκινα.

Πηγή