
Υλικά
1 κόκορας περίπου 2 κιλά
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο εμπορίου
150 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό περασμένο από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδου
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
Για τη γέμιση
1 χωριάτικο λουκάνικο περίπου 200 γρ. κομμένο σε κύβους
½ φλιτζ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ. ζεστό νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
2 δαφνόφυλλα
1 πρέζα αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τον κόκορα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το σκόρδο στο μούλτι και το πολτοποιούμε. Στη συνέχεια, το ανακατεύουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μείγμα μπαχαρικών, το πετιμέζι, το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα αυτό σε όλο το σώμα του κόκορα και μέσα στην κοιλιά του.
Για τη γέμιση
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τους κύβους λουκάνικου και τους σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράζει και να πιει το νερό.
Μόλις πιει το νερό, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά του κόκορα και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε τον κόκορα πάνω σε μια μεγάλη λαδόκολλα και κλείνουμε σε πακέτο. Στη συνέχεια τον βάζουμε σε μια γάστρα και κλείνουμε το καπάκι. Τον βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 2 ½ ώρες περίπου.
Πηγή: newsbeast.gr