
Συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου
Υλικά
4 κουτ. σούπας αλεσμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα
1 1/2 κούπας αμυγδαλωτά τριμμένα
1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
500γρ. φράουλες
500γρ. στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι
1/2 κούπας άχνη
400γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας ζελατίνη
3 ασπράδια
Για τη Σάλτσα φράουλας (προαιρετικά)
2 κούπες φράουλες
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2/3 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη βάση και στρώστε τα έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο μιας φόρμας με στεφάνη 26 εκ. Για να μην κολλήσει το γλυκό, αλείψτε τη με καλαμποκέλαιο ή ψεκάστε τη με σπρέι βουτύρου. Βάλτε τη στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζετε τη γέμιση.
Πλύντε και καθαρίστε τις φράουλες. Πολτοποιήστε τες στο μπλέντερ και βάλτε το μείγμα στο μπολ του μίξερ. Προσθέστε το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το τυρί κρέμα και χτυπήστε ώσπου να γίνει μια ροζ κρέμα.
Διαλύστε τη ζελατίνη σε 6 κουτ. σούπας κρύο νερό και αφήστε τη να φουσκώσει για 10 λεπτά. Ζεστάνετέ τη ώσπου να διαλυθεί και να γίνει διάφανη. Ρίξτε τη μαζί με την κρέμα στο μπολ και χτυπήστε να ενωθεί.
Χτυπήστε σε καθαρό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατέψτε τη στη ροζ κρέμα με απαλές κινήσεις προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα πάνω από τη βάση και βάλτε το στο ψυγείο για 4 ώρες ώσπου να πήξει. Αν θέλετε σερβίρετε με σάλτσα φράουλας.
Για τη σάλτσα φράουλας
Βράστε τις φράουλες με 1 κούπα νερό για 10 λεπτά. Στραγγίξτε και κρατήστε το ζουμί. μετρήστε το να είναι 1 κούπα αλλιώς συμπληρώστε με νερό ή συμπυκνώστε. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Ανακατέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη. Ρίξτε το ζουμί από τις φράουλες και το χυμό λεμονιού. Βράστε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει και να διαυγάσει η σάλτσα.