Υλικά
50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
25γρ. τριμμένη φρυγανιά
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
300ml γάλα
4 αυγά
200γρ. καπνιστό μετσοβόνε τριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμένετε το φούρνο στους 200C και βάζετε ένα ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου. Βουτυρώνετε αρκετά ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά. Κουνήστε το σκεύος ώστε να πάει παντού και αφαιρέστε τα παραπανίσια ψίχουλα.
Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και τη μουστάρδα και ανακατέψτε. Ανακατεύοντας το αφήνετε στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Βγάλτε το από τη φωτιά και σταδιακά προσθέστε το γάλα ανακατεύοντας καλά πριν προσθέσετε άλλο προσέχοντας να μην σβολιάσει. ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και ανακατέψτε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει. Βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει.
Σπάστε τα αυγά, χωρίστε τα ασπράδια σε ένα μπολ και βάλτε τους κρόκους χτυπημένους στη σάλτσα. Προσθέστε και το τυρί, ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε.
Με ένα καθαρό σύρμα χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να πήξουν και να κάνουν κορφούλες που να κρατάνε το σχήμα τους. Με ένα μεταλλικό κουτάλι ρίξτε τα στη σάλτσα ανακατεύοντας απαλά. Ρίξτε το μείγμα έμα στο σκεύος. Περάστε ένα πλατύ μαχαίρι γύρω από την άκρη ώστε το σουφλέ να φουσκώσει παντού ομοιόμορφα. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.