
Υλικά
Για τη ζύμη τάρτας
2/3 φλιτζ. κίτρινο καλαμποκάλευρο
1/3 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
3 κουτ. σούπας νερό
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας συν 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1/3 φλιτζανιού)
Λιωμένο βούτυρο για το λάδωμα ή σπρέι μαγειρικής
1/2 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες
3 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
80 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
1/4 φλιτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη τάρτας
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Στο μπλέντερ ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι ολικής, και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και το λάδι και χτυπήστε δυνατά περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε το νερό και χτυπήστε μέχρι να σχηματίζει μια χαλαρή ζύμη. Βγάλετε το μείγμα από το μπλέντερ και αλώστε το στον πάτο της τάρτας σπρώχνοντας τα τοιχώματα.
Απλώνετε ένα αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και καλύψτε με άψητα φασόλια (αυτό το κάνουμε για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο). Στη συνέχεια ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια από την τάρτα και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
Δυναμώστε το φούρνο στους 200C. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 έως 6 λεπτά.
Λαδώνετε καλά ένα ταψί και ρίχνετε τις μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φέτες ντομάτας κομμένα σε φέτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι, και ψήστε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα λαχανικά από το φούρνο και αφήνετε στην άκρη.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C. Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε 2 στρώσεις στο κάτω μέρος της τάρτας. Καλύπτουμε με το 1/3 του τυριού μοτσαρέλα και λίγο βασιλικό. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, πασπαλίστε με ένα άλλο 1/3 τυριού μοτσαρέλα και βασιλικό, τότε προσθέστε ξανά ντομάτες και τις φέτες μελιτζάνας. Πασπαλίστε αν θέλετε με το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Ψήστε για 25 έως 30 λεπτά, ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και κόβετε σε 8 φέτες. Σερβίρετε ζεστό.
Πηγή: newsbeast.gr