Σμυρνέικη αμυγδαλόπιτα

524
Σμυρνέικη αμυγδαλόπιτα

Υλικά

600γρ. βούτυρο
1 1/2 κιλό φύλλο
300γρ. αμύγδαλα ψίχα
450γρ. ζάχαρη
12 αυγά
Κανέλα
2 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. γλυκού κρεμόριο (αν δεν βρείτε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπέικιν)
Μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
2 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
Φλούδα λεμονιού

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Κοπανίζουμε τα αμύγδαλα ψιλά και τα ανακατεύουμε με την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη φλούδα λεμονιού. Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μισή ποσότητα απ’ το βούτυρο και το δουλεύουμε λίγο. Ρίχνουμε μέσα τους κρόκους των 5 αυγών, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 450γρ. ζάχαρη, λίγο λίγο το αλεύρι, το μείγμα με τα αμύγδαλα, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το κρεμόριο κι αυτό διαλυμένο σε χλιαρό νερό και τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα χωρίς διακοπή στο χτύπημα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε τα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Αδειάζουμε πάνω τους όλο το μείγμα της γέμισης, το στρώνουμε καλά και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνουμε. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και την βάζουμε να ψηθεί.

Αφού βγει το γλυκό, περιμένουμε να κρυώσει λίγο, ετοιμάζουμε το σιρόπι και όπως είναι ζεστό περιχύνουμε το γλυκό μας.