Σπιτικό τσουρέκι με προζύμι

231
Σπιτικό τσουρέκι με προζύμι

Συνταγή του Γιάννη Ματθαίου

Υλικά

Για το προζύμι

50γρ. Μαγιά
100γρ. νερό
125γρ. αλεύρι σούπερ (τσουρεκιού)

140γρ. γάλα
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
90γρ. βούτυρο
3 αυγά
2 γρ. μαχλέπι
2γρ. βανίλια
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3γρ. μαστίχα
650γρ. αλεύρι σούπερ (τσουρεκιού)

Εκτέλεση

Προετοιμαζουμε το προζύμι μέσα στον κάδο του μίξερ και το τοποθετούμε στην στόφα μέχρι να διπλασιαστεί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπαιν μαρί εκτός από το αλεύρι και τα ομογενοποιούμε μέχρι τους 28-30C. Προσθέτουμε το μείγμα στο προζύμι μαζί με το αλεύρι και ζυμώνουμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο και στην συνέχεια σε γρήγορη μέχρι να πάρουμε ως αποτέλεσμα μια ζύμη εύπλαστη και καλά ομογενοποιημένη.

Αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ, κόβουμε σε μερίδες, σχηματίζουμε μπάλες και στην συνέχεια μακρόστενα φιτίλια. Δίνουμε το σχήμα τσουρεκιού, τοποθετούμε σε λαμαρίνα και στην συνέχεια βάζουμε την λαμαρίνα στην στόφα μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά. Στο τέλος περνάμε το κάθε τσουρέκι με άλειμμα αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέτα αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175C από 30 έως 40 λεπτά περίπου.