Γλυκό κουταλιού κεράσι (Ξανθό)

229
Γλυκό κουταλιού κεράσι (Ξανθό)

Υλικά

2 κιλά κεράσια για γλυκό κουταλιού
2 κιλά ζάχαρη( αν δε σας αρέσει πολύ γλυκό θα βάλετε 1850 γρ.αν και τα συγκεκριμένα κεράσια είναι ξινόγλυκα και θέλουν λίγη ζαχαρίτσα παραπάνω)
1 ποτήρι μικρό νερό
2 λεμόνια
Λίγη αρμπαρόριζα ή 3 βανίλιες

Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά τα κεράσια,και αφού βγάλετε τα κοτσανάκια τους βγάζετε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια ,αν  δεν έχετε
αυτό το εργαλείο οπλιστείτε με υπομονή πολλή και μια φουρκέτα. Στρώνετε κεράσια και ζάχαρη εναλλάξ σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνετε για 1-2 ώρες έτσι . Αυτά θα αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους και θα είναι έτοιμα για την πρώτη βράση.  Τα βράζετε μαζί με το νερό για 20 περίπου λεπτά και τα αφήνετε μια νύχτα έτσι μισοβρασμένα. Αυτά θα αφρίσουν αρκετά όσο τα βράζετε ,θα βγάζετε που και πού τον αφρό.

Την επόμενη μέρα θα δείτε πόσο σιρόπι έχουν,αν δείτε ότι έχουν βγάλει πολύ θα βγάλετε τα κεράσια με τρυπητή κουτάλα και θα δέσετε το σιρόπι να πήξει. Ξαναρίχνετε τα κεράσια και μαζί το χυμό του λεμονιού και τις βανίλιες η την αρμπαρόριζα. Βράζετε για ακόμη 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Συνοδεύει ωραία γιαουρτάκι ,και παγωτό αλλά και καφέ Ελληνικό ,με δροσερό νεράκι.

Πηγή