Πολίτικο αυθεντικό κιουνεφέ με φυστίκι Αιγίνης

581
Πολίτικο αυθεντικό κιουνεφέ με φυστίκι Αιγίνης

Υλικά

400 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
250 γρ. τυρί ποντιακό γαής (αν δε βρείτε μπορείτε να βάλατε και μοτσαρέλα)
​100 γρ. τριμμένο φιστίκι Αίγινας πράσινο ανάλατο

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. νερό
1 ξύλο κανέλα
φλούδα λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το κανταΐφι ελαφρά να μην το σπάσουμε και το αφρατεύουμε. Βράζουμε τα τα υλικά για το σιρόπι για δέκα λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε δύο στρογγυλά τσέρκια διαμέτρου 15 – 20 εκατοστά απλώνουμε από μία στρώση αφρατεμένο κανταΐφι. Στην Πόλη παρασκευάζονται, ψήνονται και σερβίρονται συνήθως στο ίδιο παραδοσιακό ειδικό σκεύος που μοιάζει με μικρό στρογγυλό ταψάκι και ψήνονται στα κάρβουνα αμέσως μετά η δίπλα στα κεμπάμπ χρησιμοποιώντας για στήριγμα τις βέργες ψησίματος των κεμπάμπ.

Αν δεν έχετε τσέρκια μπορείτε να φορμάρετε το κανταΐφι και σε ένα μικρό τηγάνι εκεί που θα ψηθεί μετά. Κόβουμε το τυρί μας σε λωρίδες και το απλώνουμε επάνω στο κανταΐφι προσέχοντας να μην φτάσει έξω έξω και χύνεται μετά στο τηγάνισμα. Καλύπτουμε με κανταΐφι και κλείνουμε καλά τις άκρες γύρω γύρω. Ρίχνουμε από 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο στο καθένα. Σε ένα μικρό τηγάνι λίγο μεγαλύτερο από το κιουνεφέ ρίχνουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει το καταίφι.

Γυρνάμε και τηγανίζουμε και από την άλλη βάζοντας ακόμα λίγο βούτυρο αν το έχει πιει. Όλη η διαδικασία ψησίματος δεν παίρνει πάνω από δέκα λεπτά ανάλογα με την φωτιά. Μόλις το σερβίρουμε στο πιατάκι το οποίο πρέπει να είναι λίγο βαθύ και όχι πολύ μεγαλύτερο από το κιουνεφέ, το σιροπιάζουμε με 5-6 κουταλιές από το σιρόπι. Ρίχνουμε από πάνω και το τριμμένο πράσινο ανάλατο φιστίκι και το σερβίρουμε ζεστό.

Στην Πόλη στα καλά μαγαζιά θα το δείτε σερβιρισμένο με βουβαλίσιο καϊμάκι. Ο συνδυασμός του με παγωτό καϊμάκι το κάνει πολύ δροσιστικό και κόβει την υπερβολική του γλύκα.

ΠΗΓΗ