
Συνταγή του Ανδρέα Λαγό
Υλικά
Για τη βάση brownie
200γρ. φουντούκια
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
180γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
200γρ. κουβερτούρα 52-55% κακάο, ψιλοκομμένη
200γρ. βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα
480γρ. τυρί κρέμα
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80γρ. άχνη
1 κουτ. σούπας υγρή βανίλια
2 μεγάλα αυγά
100γρ. κουβερτούρα 52-55 κακάκο
Εκτέλεση
Για τη βάση brownie
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι. Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός τα ασπράδια με 50γρ. από τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγογδάρτη τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο το κονιάκ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και μόλις λιώσει η κουβερτούρα, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά με τη μαρέγκα τελευταία και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
Καλύπτουμε τον πάτο από ένα τσέρκι 24εκ. με αλουμινόχαρτο. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπράουνι και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν δεν μας αρέσει να έχει χοντρή βάση δεν χρησιμοποιούμε όλο το μείγμα και μπορούμε να ψήσουμε το υπόλοιπο σαν απλό μπράουνι. Ψήνουμε τη βάση για περίπου 10 λεπτά μέχρι να κάνει από πάνω μια ελαφριά κρούστα. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να σφίξει.
Για την κρέμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μισοψημένο μπράουνι και την απλώνουμε. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε κατά τόπους τη λιωμένη σοκολάτα και περνάμε από πάνω της ένα πιρούνι για να την ανακατέψουμε με την κρέμα δημιουργώντας νερά. Προθερμένουμε ξανά το φούρνο στους 170C και μόλις κάψει ψήνουμε το γλυκό για 35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για περίπου 4 ώρες ώστε να μπορέσουμε να του αφαιρέσουμε το τσέρκι. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.