Τραγανό κοτόπουλο με εστραγκόν και σάλτσα κρασιού

300
Τραγανό κοτόπουλο με εστραγκόν και σάλτσα κρασιού

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 1300 γρ.
1/2 μικρο λεμόνι σε φέτες λεπτές
Χυμός από μισό λεμόνι
2 1/2 κουτ. σούπας εστραγκόν φυλαρακια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φλυτζ. λευκό κρασί
1 κύβο ζωμό κότας
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230C. Ανακατεύουμε το σκόρδο, το βούτυρο, το εστραγκόν και το αλατοπίπερο και γεμίζουμε το κοτόπουλο προσθέτοντας και τις φέτες του λεμονιού. Αλείφουμε το κοτόπουλο μας με λάδι, το βάζουμε στο ταψί πασπαλίζοντας με τον κύβο κότας και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Ψήνουμε το κοτόπουλο στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 230C για 45 λεπτά με αέρα.

Αφού ψηθεί καλά και γίνει τραγανή η πέτσα, αφαιρούμε με προσοχή τα υγρά από την γέμιση αλλά και τις φέτες λεμονιού, ανασηκώνοντας το κοτόπουλο. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να παραμείνει ζεστό για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας, στύβουμε μισό λεμόνι και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει και να μειωθεί ο όγκος της (αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο εστραγκόν ψιλοκομμένο). Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο στη σάλτσα μας και προσθέτουμε και ότι υγρό έχει μείνει στην πιατέλα. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το γαρνίρουμε με τη σάλτσα.

Συμβουλή

Αλείφοντας το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και ψήνοντας το σε δυνατό φούρνο χωρίς να ανοιγοκλεινουμε την πόρτα, πετυχαίνουμε τραγανή πέτσα και ζουμερό ψαχνό.
Πηγή