
Υλικά
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο ελαφρώς
2-3 κουτ. σούπας ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε νερό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 αυγό
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη προαιρετικά (ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλετε)
Για το Κόκκινο λάχανο
1 μικρό κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
2 ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κούπα λάδι
¼ της κούπας ξύδι βαλσάμικο
2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
6-8 κόκκους κεδρόμηλο
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι
λίγα ψημένα καρύδια για το γαρνίρισμα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 – 3 κουτ. σούπας λάδι
1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι σε δύο κουταλιές λάδι, να μαλακώσει ελαφρώς. Βάλτε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέστε όλα τα υλικά, μαζί και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ζυμώστε και πλάστε λεπτά μπιφτέκια. Ψήστε τα στη σχάρα με πολλή προσοχή ή στον φούρνο για μεγαλύτερη ευκολία (στους 180°C, να ροδίσουν ελαφρώς).
Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και βάλτε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέστε το κόκκινο λάχανο και την καυτερή πιπεριά. Αλατοπιπερώστε, βάλτε τα κεδρόμηλα και τη δάφνη και ανακατέψτε. Μόλις πέσει ο όγκος τους, προσθέστε τα ξυνόμηλα. Ανακατέψτε για λίγα λεπτά ακόμα, πασπαλίστε με τη μαύρη ζάχαρη και σβήστε με το ξύδι. Χαμηλώστε πολύ τη φωτιά και αφήστε να μαλακώσει λίγο ακόμα το λάχανο. (Μπορείτε να το σερβίρετε και με ψημένα λουκάνικα, μπριζόλες ή χοιρινό.)
Βάλτε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέστε τα κρεμμύδια. Αλατίστε τα και, μόλις μαραθούν, πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και το πιπέρι. Σβήστε με το ξύδι. Ανακατέψτε λίγο και κατεβάστε το από τη φωτιά.