Υλικά
10 τρυφερά φύλλα σγουρού ή κλασικού μαρουλιού
5-6 κλαδάκια ρόκα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κλαράκια άνηθο
Καμιά δεκαριά μικρά ντοματίνια
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο , ή 2 μικρότερα (θα βάλουμε τα μισά ή τα 2/3 μέσα στη σαλάτα)
3 κουτ. σούπας σπόρια ροδιού ή μικρές μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο
Αλάτι
Για τη σάλτσα
Το υπόλοιπο αβοκάντο
3- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Προαιρετικά, μία κουταλιά μουστάρδα καλής ποιότητας (Η κουταλιά είναι 15ml)
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα και αφού στραγγίξουν τα κόβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μεγάλα. Κόβουμε το μισό αβοκάντο σε μικρούς κύβους και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα. Στο multi ή στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιούμε εντελώς.
Περιχύνουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη σάλτσα μας και από πάνω βάζουμε το ρόδι ή τις σταφίδες και τα σπόρια της επιλογής μας. Την σερβίρουμε στο τραπέζι και την ανακατεύουμε την ώρα που θα την καταναλώσουμε.
Παρατηρήσεις:
Τα πράσινα (ρόκα-μαρούλι έβαλα εδώ), μπορούν να είναι όποια μας αρέσουν. Εγώ συνήθως έχω βασικό το μαρούλι και προσθέτω ή ρόκα ή σταμναγκάθι, ή φύλλα από σπανάκι ή ακόμη και πολύ λεπτοκομμένο τρυφερό λάχανο. Συνολικά πρέπει να γεμίσουμε μια κανονική σαλατιέρα.
Αντί βαλσάμικο στη σάλτσα μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι και ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι.
Μπορούμε να στρώσουμε τη σαλάτα πάνω σε σπασμένο παξιμάδι και να της προσθέσουμε λίγο τυρί ή αλλαντικό (ταιριάζουν πολύ τα καπνιστά) σε μικρά κομμάτια. Έτσι γίνεται πραγματικά πλήρες γεύμα!
Προτιμώ γι αυτές τις σαλάτες, ρηχά μεγάλα πιάτα αντί βαθιές σαλατιέρες. Απλώνονται καλύτερα οι sauce και πασπαλίζονται πιο ωραία με τα πρόσθετα υλικά.