Συνταγή του Φώτη Χρυσανθίδη
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
100γρ. βούτυρο αγελάδος
50γρ. άχνη και λίγη επιπλέον για πασπάλισμα
1 αυγό
50γρ. φουντούκια αλεσμένα στο μούλτι
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8-10 βανίλιες κομμένες στα δύο ή στα 4
Εκτέλεση
Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι για να ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να φουσκώσει σε μερικά σημεία. Τη μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας με διάμετρο 22-24εκ. και ύψους 2 εκ. Την τεντώνουμε να καλύψει και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν από τη φόρμα.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το φτερό προσθέτοντας το αυγό. Όταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού μαζί με το αλεύρι, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί. Με αυτή γεμίζουμε την τάρτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
Τοποθετούμε τις βανίλιες μέσα στην τάρτα τη μια δίπλα στην άλλη. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.