Υλικά
1 ½ φλιτζ. σπορέλαιο
2 αυγά
1/2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
1/2 κεσέ γιαούρτι
4 μπανάνες ώριμες (μέτριες σε μέγεθος και πολτοποιημένες)
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
2 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1 βανίλια
1 ½ φλιτζ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζ. κουβερτούρα σε σταγόνες
έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο
1/3 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
1/3 φλιτζ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για το κέικ μπανάνα με σοκολάτα, όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 3- 4 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ώστε να τα πίνει κάθε φορά το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τον πουρέ από μπανάνες. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα και το προσθέτουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Τέλος, με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια και τη σοκολάτα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε το κέικ μπανάνα για περίπου 1 ώρα στους 170C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Το κέικ είναι σωστά ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.
Για τη σάλτσα σοκολάτας που θα καλύψουμε το κέικ μπανάνα
Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ.
Extra Μυστικό
Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1-2 λεπτά στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι, το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.
Πηγή