Υλικά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 πρέζα αλάτι
3 φλιτζ. καρότο ψιλοτριμμένο
1 φλιτζ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
Για το γλάσο
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ξύσμα από 1 μεγάλο (ακέρωτο) πορτοκάλι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα και τα πιέζουμε στο φλιτζάνι για να γεμίσει καλά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Tα χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κρέμα. Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το καρύδι και το καρότο. Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα. Το ρίχνουμε στο μείγμα λίγο λίγο και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι 24 εκ. ή ένα ταψάκι βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Μετά τα πρώτα 40 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε το γλυκό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο μπήγουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι ψημένο. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε μπολ μαργαρίνη, το τυρί κρέμα, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε να κρεμώσουν καλά. Λίγη λίγη ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Περιχύνουμε με το γλάσο την καροτόπιτα και γαρνίρουμε το κέντρο της με λίγο τριμμένο καρότο.