Τάρτα με σύκα

139
Τάρτα με σύκα

Υλικά

10 μέτρια σύκα με τη φλούδα τους καλά πλυμένα
250γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
130γρ. ζάχαρη καστανή
60γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
40ml κονιάκ
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80-90γρ. μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και βουτυρώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν σκόνη. Προσθέτουμε 2 από τα σύκα και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή και σφιχτό πολτό. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε το αυγό, το ασπράδι, τα ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.

Κόβουμε τα υπόλοιπα σύκα στα τέσσερα και τα απλώνουμε πάνω στο μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού και ξεφουρνίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5-6 λεπτά και περιχύνουμε την τάρτα με το μέλι και σερβίρουμε.