Παλιομοδίτικο κέικ

160
Παλιομοδίτικο κέικ

Υλικά

Για το κέικ

200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
175γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου συν λίγο επιπλέον για τα ταψιά
2 αυγά μεσαία μεγέθους
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν λίγο επιπλέον για τα ταψιά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε σκόνη
40γρ. κακάο σε σκόνη
150γρ. ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη σοκολατένια κρέμα

175γρ. κουβερτούρα 52-55% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια
75γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κουτ. σούπας μέλι
125γρ. ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300γρ. άχνη

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το κακάο. Τελευταία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή την ξινόκρεμα, συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 ταψιά διαμέτρου 20εκ. και τα γεμίζουμε με το μείγμα. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και ψήνουμε για 25 λεπτά. Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο κάθε ταψιού. Αν η λάμα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε για 5 λεπτά τα κέικ να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Για τη σοκολατένια κρέμα

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε για λίγο το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το μέλι και την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα τσέρκι 20 εκ. βάζουμε το ένα κέικ, απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ. Αφήνουμε το σκεύος στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, έως ότου η κρέμα να σταθεροποιηθεί. Την άλλη μισή τη διατηρούμε στο μεταξύ, εκτός ψυγείου. Ξεφορμάρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε όλο με την υπόλοιπη κρέμα. Με τη σπάτουλα δημιουργούμε ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνεια.