Υλικά
2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1 φλιτζ. βούτυρο
2 αυγά
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κονιάκ
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
6 αχλάδια
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν, την αμυγδαλόψιχα, το βούτυρο, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Σε ένα πιάτο χτυπάτε τα αυγά κι έπειτα τα προσθέτετε κι αυτά στη λεκάνη. Ρίχνετε λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ωραία μαλακή ζύμη. Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ, καθαρίζετε τα αχλάδια. Τα αλείφετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε φέτες. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και τα σοτάρετε ώσπου να μαραθούν. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Αλείφετε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτα Νο 26, στρώνετε τη μισή ζύμη και βάζετε τα αχλάδια. Παίρνετε τον χοντρό τρίφτη και τρίβετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω στα αχλάδια μέχρι να τα καλύψει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνετε να κρυώσει λίγο προτού σερβίρετε.