Υλικά
1 κοτόπουλο, περίπου 1.600 γρ.
2 κουτ. γλυκού πάπρικα
30 γρ. βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου
250 ml ζωµός κοτόπουλου (βλ. σελ. 190) ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη γέμιση
140 γρ. κουσκούς
40 γρ. σταφίδες
30 γρ. βούτυρο, κοµµένο σε κύβους
1 κουτ. σούπας µέλι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
40 γρ. ξεφλουδισµένα αµύγδαλα, καβουρδισµένα ελαφρώς για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Ξεπλένουµε το εσωτερικό του κοτόπουλου και το στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί. Το αλατοπιπερώνουµε µέσα και έξω και το πασπαλίζουµε µε την πάπρικα. Ετοιµάζουµε το κουσκούς σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας. Το ανακατεύουµε µε τις σταφίδες, το βούτυρο, το µέλι και την κανέλα. Το αφρατεύουµε µε πιρούνι, προσθέτουµε τα αµύγδαλα και ανακατεύουµε καλά.
Με ένα κουτάλι βάζουµε τη γέµιση στην κοιλότητα του κοτόπουλου, προσέχοντας να µην την παραγεµίσουµε. ∆ένουµε τα πόδια και διπλώνουµε τις άκρες από τις φτερούγες από κάτω τους. Κρατάµε τη γέµιση που µας περίσσεψε. Αλείφουµε µε λίγο από το βούτυρο ένα µεγάλο ταψί. Βάζουµε το κοτόπουλο στο ταψί, µε το στήθος προς τα πάνω, το αλείφουµε µε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνουµε τον ζωµό ή το νερό στο ταψί. Το ψήνουµε για περίπου 1½ ώρα, αλείφοντάς το συχνά µε το υγρό από το ταψί. Το µεταφέρουµε σε µια πιατέλα, το σκεπάζουµε ελαφρώς µε αλουµινόχαρτο και το αφήνουµε να σταθεί σε ζεστό µέρος για 15 λεπτά πριν το κόψουµε.
Μπορούµε να σουρώσουµε τους χυµούς που έµειναν στο ταψί και να περιχύσουµε το κοτόπουλο. Ζεσταίνουµε την υπόλοιπη γέµιση µε το κουσκούς και τη σερβίρουµε µαζί το κοτόπουλο.