
Συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου
Υλικά
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. συν 1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 βανίλια
1 κρόκο
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
4 αυγά χωρισμένα και ένα ασπράδι ακόμη
1/2 φλιτζ και 1 κουτ. σούπας μαλακό βούτυρο
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 βανίλιες
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουτ. σούπας ρικότα ή τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ όλα τα υλικά για τη βάση να ενωθούν καλά. Προσοχή μην τα ζυμώσετε γιατί θα σφίξει το τελικό αποτέλεσμα. Στρώστε τα 2/3 του μείγματος σε μια καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με στεφάνη να καλύψει τον πάτο μόνο. Πιέστε με τα χέρια σας να ενωθεί η βάση. Το μείγμα της ζύμης που περίσσεψε βάλτε το στο ψυγείο.
Χτυπήστε στο μίξερ (σε καθαρό μπολ) τα ασπράδια σε μαρέγκα απαλή. Με μια σπάτουλα αδειάστε τη σε ένα άλλο μπολ. Ρίξτε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε τους κρόκους, έναν έναν συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα, το τυρί σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι και χτυπήστε τα να ενωθούν σε μια λεία κρέμα.
Σταματήστε το χτύπημα και ανακατέψτε απαλά στο μείγμα του τυριού τη φουσκωμένη μαρέγκα, με απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει. Αδειάστε την κρέμα μέσα στη φόρμα επάνω από τη βάση, Πασπαλίστε την επιφάνεια με την υπόλοιπη ζύμη που έχετε κρατήσει στο ψυγείο τρίβοντας τη σε κομματάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για 1 ώρα. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει σε μισάνοιχτο σβησμένο φούρνο. Έπειτα βάλτε το στο ψυγείο για 4 ώρες πριν το σερβίρετε. Πασπαλίζετε με άχνη.