Χοιρινός λαιμός με ρίζες, πατάτες και καρότα

61
Χοιρινός λαιμός με ρέβες, πατάτες και καρότα στη γάστρα

Υλικά
1.200γρ. χοιρινό λαιμό
1½ φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
Το ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Το ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
3 σκελίδες σκόρδο, (οι δύο λιωμένες η τρίτη σε μπαστουνάκια)
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, (τα φυλλαράκια μαδημένα)
1 φλιτζ. μπίρα
500γρ. ρέβες (3 τεμ. περίπου), καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
2 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το τοποθετείτε στη γάστρα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε μισό φλιτζανάκι του καφέ από το ελαιόλαδο μαζί με δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα, όλο το λιωμένο σκόρδο, το μέλι, το μισό ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείφετε με αυτό το μίγμα το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε την μπίρα και βάζετε τη γάστρα στο φούρνο σκεπασμένη, να ψήνεται το κρέας μόνο του.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Καθαρίζετε και κόβετε τις ρέβες και τις πατάτες σε ροδέλες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα και τα ξύσματα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, τα μπαστουνάκια του σκόρδου, τους χυμούς και ανακατεύετε.

Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μοιράζετε ομοιόμορφα τα λαχανικά στη γάστρα μαζί με το ζουμί τους. Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και τα λαχανικά. Βγάζετε το ζουμί με μια κουτάλα και το βράζετε σε κατσαρολάκι για λίγο μαζί με το κορνφλάουρ να πήξει. Κόβετε το κρέας σε μερίδες και τις σερβίρετε σε πιάτα. Προσθέτετε στο καθένα μίγμα των λαχανικών και λίγη από τη σάλτσα. Διαφορετικά, σερβίρετε το κρέας σε πιατέλα κομμένο σε μερίδες με τα λαχανικά τριγύρω και τη σάλτσα χωριστά σε σαλτσιέρα.

Πηγή