Υλικά
150γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε άφθονο νερό
70γρ. ταχίνι
50ml χυμό λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη ή κόλιανδρο
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή μαύρο σε σκόνη
Αλάτι
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 4 φλιτζάνια κρύο νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν. Λίγο πριν γίνουν προσθέτουμε αλάτι. Τα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το σκόρδο, το μπαχαρικό της επιλογής μας και το πιπέρι στον πολτοποιητή. Αν ο πολτός είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Μόλις ο πολτός γίνει λείος, προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για μισό λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται. Το χούμους διατηρείτε σε κλειστό δοχείο, στο ψυγείο για 3 μέρες.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε καβουρδισμένα κουκουνάρια.