Ντόνατς με γέμιση κεράσι

144
Ντόνατς με γέμιση κεράσι

Υλικά για 4 άτομα

Για τα ντόνατς

25 γρ. μαγιά μπύρας

1 ποτήρι νερό χλιαρό

100 γρ. ανθόγαλα

1 κιλό αλεύρι

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

75 γρ. βούτυρο

1 αυγό

ηλιέλαιο για το τηγάνι

Για τη γέμιση μαρμελάδα κεράσι

1 κιλό μαύρα κεράσια

1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη

Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια

Για την επικάλυψη

ζάχαρη άχνη και προαιρετικά κανέλα

Εκτέλεση

Για τα ντόνατς

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μάγια με το χλιαρό γάλα και το νερό με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από το μπολ. Τη ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και λίγο πιο μεγάλα. Τα στρώνουμε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και τα αφήνουμε για λίγο ακόμα να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και τα ρίχνουμε μέσα με προσοχή ένα ένα, μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Με κορνέ τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα κεράσι ένα ένα στο πλάι του ντόνατς και τα κυλάμε στη ζάχαρη και αν θέλουμε και στην κανέλα.

Για τη γέμιση μαρμελάδα κεράσι

Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κουκούτσι τους και κόβουμε στη μέση. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 20 λεπτά.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά περίπου, καθώς η ειδική ζάχαρη με την πηκτίνη χρειάζεται λίγη ώρα βράσιμο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά  και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.