Συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου
Υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπας κακάο
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
2/3 κούπας πραλίνα φουντουκιού
Για τη γέμιση
500γρ. τυρί κρέμα
1/3 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
4 κουτ. σούπας αλεύρι
100γρ. λιωμένη σοκολάτα
Για τη διακόσμηση
1 δόση σάλτσα καραμέλας ή 1 κούπας έτοιμη καραμέλα γάλακτος του εμπορίου
2 μπάρες σοκολάτας με γέμιση καραμέλας
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ, χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να πήξουν. Προσθέστε το μείγμα αλεύρι- κακάο και το λιωμένο βούτυρο και τη μισή πραλίνα και χτυπήστε να ενωθούν σε μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Στρώστε τη ζύμη σε μια τετράγωνη φόρμα περίπου 25 εκ. αγού πρώτα τη βουτυρώσετε και την αλευρώσετε ελαφρώς. Η ζύμη θα πρέπει να καλύψει μόνο τον πάτο της φόρμας.
Χτυπήστε στο μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά εναλλάξ με το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε τέλος στο μπολ την υπόλοιπη πραλίνα και τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπήστε λίγο μέχρι να γίνει μια σοκολατένια κρέμα. Στρώστε το μείγμα πάνω από τη ζύμη στο ταψί.
Ψήστε στους 160C για μιάμιση ώρα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το γλύκισμα να κρυώσει μέσα σε αυτόν. Βάλτε το στο ψυγείο να σταθεί για τουλάχιστον 4 ώρες.
Ετοιμάστε την καραμέλα. Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα 1 κούπα ζάχαρη και 1/4 κούπα νερό ώσου να πάρει ένα χρυσαγί χρώμα. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος ζεστή. Ανακατέψτε να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε με αυτήν την επιφάνεια του γλυκού. Εναλλακτικά γαρνίρετε με την έτοιμη καραμέλα. Προσθέτετε από πάνω τις πάρες σοκολάτας καραμέλας ψιλοκομμένες.